AOW en pensioen
AOW-opbouw
Als u uit Nederland vertrekt, bent u niet meer verzekerd voor de AOW en bouwt u ook geen AOW meer op.
Dat wil zeggen dat u na uw pensioenleeftijd mogelijk een lagere AOW-uitkering krijgt dan u verwachtte. U kunt zelf uw AOW-opbouw en de daarbij behorende uitkeringsbedragen checken door met uw DigiD in te loggen op svb.nl of contact op te nemen met de SVB voor informatie hierover.
Om ervoor te zorgen dat uw AOW-opbouw toch doorloopt, kunt u zich ook in het buitenland verzekeren voor de AOW. Daarvoor moet u de vrijwillige AOW-verzekering aanvragen. Let op: dit is een andere en duurdere verzekering dan de vrijwillige ANW-verzekering. Het is mogelijk dat de vrijwillige AOW-verzekering niet voordelig is voor u vanwege de hoge premie die u voor deze verzekering moet betalen.
Aanvragen AOW en pensioen
Als u uit Nederland vertrekt wanneer u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en u blijft in het buitenland wonen, dan moet u, wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, uw AOW zelf aanvragen in uw nieuwe woonland. De SVB stuurt u hierover van tevoren een bericht. Zorg er daarom voor dat de SVB altijd uw actuele woonadres heeft of dat u de digitale Berichtenbox heeft geactiveerd. NMI adviseert daarnaast om circa 7 maanden voor uw pensioenleeftijd zelf actie te ondernemen voor het aanvragen van AOW in uw woonland. Zo voorkomt u dat u hiermee te laat bent, bijvoorbeeld in het geval dat de post van de SVB u vertraagd of helemaal niet bereikt.
Als u in het buitenland woont, vraagt u een AOW-uitkering aan bij de pensioeninstelling in uw woonland of het land waar u voor het laatst via de overheid verzekerd was (voor ouderdom, ziekte en werkloosheid). Het land waar u woont, bepaalt waar u de uitkering moet aanvragen.
Indien u naast de AOW ook pensioen heeft opgebouwd bij een pensioenfonds, is het aan te raden om ook het pensioenfonds vroegtijdig te contacteren wanneer uw pensioenleeftijd nadert.
Wanneer een AOW-uitkering of pensioen later ingaat, kan dat gevolgen hebben voor uw zorgverzekering in uw nieuwe woonland. Mogelijk ontstaat daarmee voor u een recht om uw zorgverzekering in uw nieuwe woonland te regelen vanuit Nederland. Neem voor meer informatie hierover contact op met het CAK.
Vergeet niet, wanneer uw AOW-uitkering en/of pensioen uit Nederland op een later tijdstip ingaat, vrijstelling van loonbelasting aan te vragen. Zo voorkomt u dat u dubbele belasting op uw inkomsten betaalt of dat u in Nederland of in uw nieuwe woonland teveel inkomstenbelasting gaat afdragen.
U moet hiervoor het formulier "Aanvraag Vrijstelling van loonbelasting/premie volksverzekeringen" invullen en opsturen naar de Nederlandse Belastingdienst, met de nodige bijlagen. U kunt dit zelfstandig doen of via een belastingadviseur regelen.